2014 – Biotope, Vardø

Hornoya wind shelter mrch2011 u sign Tormod Amundsen Biotope     Kongsfjord Veidnes cliff wind shelter bird hide interior inside oct31st 2014 med res Amundsen © Biotope

10 Hornøya bird hide - wind shelter March 2013 med res sign Amundsen Biotope

Fra pressemeldingen:

Nordnorsk arkitekturpris 2014

Nordnorsk arkitekturpris 2014 gis til et prosjekt som forholder seg til årstidsrytmene og kombinerer kunnskap og erfaring fra forskjellige fagfelt. På strategiske punkter, i forhold til globale migrasjonsmønster, skaper prosjektet en diskret infrastruktur for tilstedeværelse og observasjon. Prosjektet legger til rette for miljøbevisst turisme, stedsutvikling og forskning. Her kan besøkende komme nært innpå livsrytmen til de fugleartene som gjester kysten vår hvert eneste år.

Nordnorsk arkitekturpris 2014 går til Norges første og eneste “fuglekikker-arkitektkontor” Biotope i Vardø og deres fugleskjul i Varanger. Biotope består av tre arkitekter og ivrige fuglekikkere: Tormod Amundsen, Elin Taranger og Alonza Garbett.

Biotope ble startet i Vardø i 2009, samme år som Vardø kommune ble kåret til Norges dårligste kommune å etablere bedrifter i. Tross dette så Biotope at Varanger satt på en uutnyttet ressurs med potensiale: nemlig et unikt og rikt fugleliv i verdensklasse. Dette ga Biotope muligheten til å skape en helt egen nisje, og kvalitetsarkitektur, fuglekikking og Varangers spektakulære natur har vist seg å være en heldig kombinasjon.

Til nå har Biotopes realisert åtte fugleskjul i Varanger, i tillegg er to nye under oppføring.! De små enhetene inngår i en større helhet basert på kartlegging og en overordnet destinasjonsutvikling av Varanger. Biotopes fugleskjul er alle omsorgsfullt plassert i landskapet. De er små og hyperfunksjonelle, de har et moderne, enkelt uttrykk, og er hovedsakelig bygget i tre og glass.

Fugleskjulene er bruks – og stedsspesifikke: Vindskjulet i Kongsfjord lener seg dramatisk utover en klippe. I fugleskjulet på Steilnes, en moderne gapahuk, kan man kombinere fuglekikking og bålkos, mens et flytende fotoskjul gjør et nærstudie av fuglelivet i Båtsfjord havn mulig. «Det er hva du kan oppleve fra arkitekturen vår som er viktig, ikke selve arkitekturen» har arkitektene selv uttalt.

I Varanger har det de siste 4-5 årene skjedd mye, reiselivsnæringen her har blitt et eksempel til etterfølgelse. Biotopes iherdige innsats har etablert Varanger som en av de beste destinasjonene for fuglekikking i Nord-Europa. En fuglekikking og arkitektur destinasjon.

Nordnorsk arkitekturpris deles ut årlig til prosjekter med spesiell referanse til, og av betydning for, nordnorsk historie, kultur og omgivelser.
Juryen har bestått av Sara Lund, Kjerstin Uhre og Berit Steenstrup.

links:

Biotopes hjemmeside

Biotope på ArchDaily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s