Nordnorsk arkitekturpris 2013 gis til et verk som med sterke arkitektoniske og kunstneriske virkemidler iscenesetter og minner oss om et mørkt kapittel i norsk og europeisk historie.
Nordnorsk arkitekturpris 2013 går til Steilneset Minnested i Vardø, tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor i et unikt samarbeid med den nå avdøde franskamerikanske kunstneren Louise Bourgeois. Nasjonale Turistveger og Vardø kommune er tiltakshavere med støtte av en komité bestående av Finnmark fylkeskommune, Varanger Museum og Statens Vegvesen.
Minnestedet er reist til minne om de trolldomsdømte i Finnmark. Det består av en kubisk paviljong i mørkt glass og stål og en 125m lang minnehall i tre og seilduk – et punkt og en linje i et felt av fast og løst berg som naturkreftene har ordnet og sortert i tusener av år.
Hekseprosessene 1600 tallet var oppsiktsvekkende intense nær Europas nordligste fastland. I Øst-Finnmark ble 91 mennesker dømt for trolldom og brent på bål. De mange skjebnene er synliggjort gjennom Liv Helene Willumsens formidling av de gamle rettsprotokollene.
Bourgeois navnga sin installasjon ”The Dammed, the Possessed and the Beloved” Tittelen åpner forståelsen av at ofrene var virkelige personer med relasjoner til samfunnet rundt seg, ”de fordømte, besatte og de elskede.” Under et ståltak, omsluttet av mørke glassvegger, som demper lyset fra omgivelsene, men som er løftet opp fra terrenget og slipper vinden igjennom, står den besøkende som i et stilisert rettsmøte, slik Anne Karin Jortveit beskriver det i boken som er gitt ut om minnestedet. Den anklagede er evig tilstede i rommet som en brennende flamme i en spinkel stol. Rundt stolen står anklagerne, en sirkel av kraftige konstruksjoner med runde speil.
Minnehallen er en kokong av seilduk er spent opp i en lett trekonstruksjon som kan assosieres til den tradisjonelle fiskehjellen og signaliserer tilknytning til det regionale byggeskikken, kystlandskapet og havets rikdom – selve livsgrunnlaget og livet selv. Det skaper kontrast til kokongens innside, som er sortmalt og hvor den besøkende møter enkelthistorier om rettsovergrep, vold og død. Der inne beveger man seg på en lang og smal trebrygge som nærmest svever i mørket, og som til tider kan bevege seg i vinden. For hver av dem som ble dømt til bålet er det et lite vindu, en lyspære og en tavle hvor man kan lese domsavsigelsen.
Zumthors paviljonger står for seg selv, fremmed og kjent på samme tid, utenfor kretsen av hus som står tett sammen i Vardøs bystruktur, utsatt for naturkreftene, og eksponert i landskapet som på samme tid er voldsomt og sårbart for inngrep.
Steilneset minnested tar oss tilbake til en skremmende fortid. Samtidig er parallellene til dagens virkelighet mange. Også i dag risikerer mennesker livet ved å utfordre maktstrukturer, skille seg ut, eller ta valg som strider mot det bestående.
Ingen kan gå uberørt fra Steilneset, det er et sted for å minnes ofrene for en bisarr praksis som hadde blitt normalisert, men også for refleksjon som kan hjelpe oss til å oppdage og forhindre systematiske overgrep i vår egen globaliserte tid.
Nordnorsk arkitekturpris deles ut årlig til prosjekter med spesiell referanse til, og av betydning for, nordnorsk historie, kultur og omgivelser.
Juryen har bestått av Sunniva Skålnes, Kjerstin Uhre og Berit Steenstrup.